Sivut

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Ihanne karjalanpiirakat


Karjalanpiirakat kuuluvat varhaisimpiin lapsuuteni makumuistoihin. Naapurin Sanni oli piirakkamestari. Hän oli tullut Karjalasta sotien jälkeen siirtolaisena Ylä-Savoon Kiuruvedelle miehensä Salomon kanssa. Sanni tuli toisinaan äitini kaveriksi leipomaan piirakoita. Tuvan leivinuunin lämmitys, riisipuuron tuoksu ja ruistaikinakuoren valmistus saivat jo veden herahtamaan kielelle. 

RIISIPUURO

3 dl vettä
1,5 l maitoa (punaista)
3 dl puuroriisiä
n. 2 tl suolaa
(1kananmuna)

Kiehauta vesi esim teflonkattilassa ja lisää huuhdeltu riisi. 
Anna kiehua muutama minuutti, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
Lisää maito ja anna kiehua hiljalleen kannen alla välillä sekoitellen noin 40 min. 
Mausta puuro suolalla ja halutessasi nokareella voita. 
Lisää kananmuna, kun puuro on jäähtynyt. Se auttaa, ettei puuro pursua piirakan sisältä uunissa. Äitini opetuksia❤

Voit tehdä puuron jo edellisenä iltana!

Kuoritaikina 60 pienehköön piirakkaan

4 dl vettä
8 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1-2 tl suolaa

Sekoita suola ja jauhot huoneenlämpöiseen veteen. Älä lisää kerralla kaikkia jauhoja, jotta taikinasta ei tule liian "tönkköä".
Lisää ruisjauhojen määrää, jos taikina on liian löysää. 
Vaivaa taikina tasaiseksi. 

Nyt on alkuvalmistelut tehty. Piirakkaurakka on hauskinta mukavan kaverin kanssa. 
Viikko sitten sain leivontakaverikseni pikkusiskoni. Hän on paljon taitavampi ja nopeampi piirakantekijä kuin minä. Niinpä leivoimme 60 piirakkaa parissa tunnissa, kun itseltäni menee puoli päivää 30 piirakan tekemiseen.

Kaulitse seuraavaksi taikina noin 1/2cm paksuiseksi levyksi.
Ota muotilla pyöreitä kakkaroita. (Meillä oli pienehkö juomalasi, halkaisija 6cm.) 
(tai pyörittele taikina tangoksi ja leikkaa paloiksi, pyörittele sitten 'palloiksi' ja kaulitse pohjiksi) 
Peitä ne heti liinalla, etteivät kuivu.


Kaulitse kakkarat nyt piirakkapulikalla (tai kaulimella) ohuiksi piirakkapohjiksi. 
Peitä myös ne huolellisesti liinalla. Kannattaa lisätä ruisjauhoja, etteivät tartu kiinni toisiinsa.


Laita uuni lämpenemään kuumimmalle lämmölle. (250° on hyvä)
Seuraavaksi alkaa puuron lisääminen pohjille ja viimeiseksi rypytys. Älä huolestu elleivät onnistu ensi yrittämällä. Harjoitus tekee mestarin!

Piirakat kannattaa lopuksi voidella vesi-voiseoksella (tai voisulalla, ellet pelkää kaloreita) tai upottaa hetkeksi kauttaaltaan seokseen. Näin piirakat säilyvät rapeina, mutta eivät pehmene liikaa.
Meillä tykätään nauttia piirakoita munavoin kanssa ja keittää makoisat kahvit kyytipojaksi. 


Lapsenlapseni kommentti neljättä piirakkaa pyytäessään: "Nämä ovat paljon parempia kuin kaupan piirakat!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.