Sivut

torstai 30. maaliskuuta 2017

Ripeät rapeat vohvelit

Iltapäiväkaffelle tuli samasta taikinasta makeilla täytteillä herkkukahvileipä.
Parasta herkkua ja samalla täyttävää ruokaa siivouspäivään ovat vohvelit. Tänään ajattelen näin.
Taikinan voi tehdä aamulla tekeytymään ja samoin suolaisen täytteen. Onpa upeaa napata vohvelirauta eteisen kaapin ylähyllyltä kuumenemaan ja aloittaa kahden kesken vohvelikestit. Raikas ja puhdas huusholli on mitä mainioin mauste ja lisäksi imuroinnin ja moppauksen tuoma liikuntasuoritus on kuluttanut kaloreita kivasti. 


Lounaaksi syötiin vohveleita nyhtökauratäytteellä.
Olen tehnyt kymmeniä kertoja vohveleita ja monilla eri taikinoilla. Joskus kermaviilipohjaan, toisinaan pelkkään maitoon ja jauhoina usein valkoista vehnäjauhoa. Nyttemmin on tapana laittaa mukaan kokojyväjauhoja, jos suinkin mahdollista.
Uskokaa tai älkää, tänään tuli parhaimmat vohvelit ikinä.  Väriä ja rapeutta voinee kiittää  kirkastetusta voista eli gheestä. Voitelin sillä alkajaisiksi vohveliraudan. Onneksi sitä jäi tähteeksi lauantain intialaiselta lounaalta.

Rapea vohvelitaikina 11 ja puolikkaaseen vohveliin

3 dl maitoa
2 dl vichyä/kivennäisvettä
3 kananmunaa (+yksi keltuainen tällä kertaa)
1/2 tai 1 tl suolaa (riippuen vichyn suolaisuudesta)
1 tl leivinjauhetta
2 dl grahamjauhoa
2 dl vehnäjauhoa

25-75 g sulatettua voita (tai vain 1 rkl rasvaa oman mieltymyksen mukaan)

Taikina kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen vohveleiden paistoa. (1/2 h riittää)
Riko kananmunien rakennetta ja lisää maito sekä vichy.
Lisää suola ja jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.

Älä lisää vielä voita, mikäli jätät taikinan tekeytymään. (Joskus kiireessä on tehty heti, mutta lisätty hieman enemmän jauhoja.)



Kaksipesäinen vohvelirauta hankittiin vuosi sitten entisen tultua tiensä päähän. 
Nyhtökauratäyte

1 purjosipuli pilkottuna. (pese hyvin)
2 - 4 kpl valkosipulinkynsiä (jos tykkäät)
1 pkt nyhtökauraa
2 tuoretta chiliä
1 punainen suippopaprika
1/2 keltaista paprikaa
2 palaa tuoretta inkivääriä raastettuna

Pilkon tuoreen inkiväärin paloiksi ja pakastan. Enää ei nahistu jääkaapissa ja saan aina tuoretta.

1 tl suolaa
2 tl jamaican jerk maustetta (tms)
pippuria
2 rkl thai sweet chili saucea /1 rkl kookossokeria
1/2 limen mehu (tai 1 rkl valkoviinietikkaa)

2 prk smetanaa tai jotain muuta maitovalmistetta pehmentämään makua, tuorejuusto käy erittäin hyvin. (itselläni sitä ei ollut tänään)

Ohjeet täytteeseen

Laita n. rkl voita + öljyä pannulle ja liesi keskilämmölle.
Pese purjo huolella ja pilko paloiksi. (Tänään oli tosi paljon multaa purjossa.)


Kuullota sipulit ja valkosipulit sekä pilko nyhtökaura pienemmiksi paloiksi.
Lisää nyhtökaura pannulle ja kääntele sipulien sekaan.



Lisää muut vihannekset pannulle ja kuullottele jonkun aikaa.



Vihannekset saavat jäädä napakoiksi, joten pitkää kuullottelua ei enää tarvita.
Lusikoi smetana pannulle ja pyöräytä muiden aineiden sekaan.
Ei tarvitse kiehuttaa, kuumennetaan vain.


Suolaisen täytteen voi tehdä katkaravuista, savulohesta, kinkkusuikaleista, jauhelihasta ja lähes mistä tahansa tutusta raaka-aineesta. Mukaan heitetään toki runsaasti vihanneksia ja välillä hedelmiäkin. Ananas, broileri, homejuusto toimii, pilkotut omenat ja majoneesikastike sopii purkkitonnikalan kylkeen. Raejuusto ja fetakuutiot löytyvät usein täytteestä ja sopivat erinomaisesti mukaan.
Lähes kaikkea on meilläkin maisteltu ja yleensä vielä syötykin ihan hyvällä ruokahalulla. Tänään testasin vohvelien täytteeksi nyhtökauraa ensimmäistä kertaa ja ainakin talon Miehelle ja itselleni kelpasi oikein hyvin. Seuraavaksi pitänee testata Härkistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.