Sivut

keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Lilla Lenas rabarberkaka

Vaniljajäätelö, vaahterasiirappi ja kirpeänmakea raparperitorttu. Aah, miten ihanaa!
Raparperi on jännän hapokas ja kirpeä kasvis, jota pitää saada muodossa tai toisessa joka kevät. Lapsena tykkäsin ihan nuorista varsista hienosokeriin dipattuna. Paksu raparperi-mansikkakiisseli maidon ja sokerin kera on itseoikeutettu keväinen jälkiruoka tai aamupuuron lisuke. Ehkäpä teen sitä jonakin päivänä, kun saan lisää raparperin varsia. Pakasteessa on vielä muutama pussi mansikanviipaleita.


Olen saanut napsia raparperin varsia omalta pihaltani ennen nykyiseen kotiimme muuttoa. Tänä keväänä ostin ensimmäistä kertaa elämässäni kaupasta näitä pönäkänkauniita piiraani raaka-aineita. Kuorimisen jälkeen oli raparperia 430 g, joten tällä määrällä on pärjättävä. Reseptiini olisi tarvittu 200 g enemmän.

Voilla voideltuun uunivuokaan tulee pohjalle raparperit ja sokeria.
Perinteinen raparperipiirakka tulee paksulle mehevälle pohjalle uunipellille ja siitä riittää herkuteltavaa isommallekin porukalle. Vaniljakastikkeen kanssa se on ihanaa.
Äitini teki usein ihanaa marenkipintaista raparperipiirakkaa ja oma luottoreseptini on tuttu kauramuropintainen herkku. Tällä kertaa testasin löytämääni hyvin vanhaa ilmeisesti Ruotsin puolelta lähtöisin olevaa uudentyyppistä "Rabarberkakaa" pienin muutoksin.   (Lievestuoreelaisen Ulla Lindqvistin resepti) 

Raparperinpalat saivat sokerihunnun ja lasikannen ja jäivät odottelemaan uuniin pääsyä.
Kuorin, pätkin ja sokeroin raparperinpalat heti aamulla ja jätin tekeytymään ja makeutumaan muutamaksi tunniksi. Kiiruhdin kylpylään kuntouttamaan jalkaani.

Kuvataidekoululaisten upeat teokset piristävät Aulangon kylpylän aulaa.
Aineet Lilla Lenas rabarberkakaan (suluissa laittamani aineet ja määrät)

600-700 g raparperia (430 g raparperinpaloja)
1½ dl sokeria (1 dl kookossokeria)
2-3 tl maissijauhoa (en muistanut laittaa, sakeutui silti riittävästi)

4 kananmunaa (3 kananmunaa)
1,2 dl sokeria (1 dl muscovados)
100 g jauhettua mantelia tai hasselpähkinää  (hasselpähkinämurua)

Noin 25 cm uunivuokaan tuli hieman liian vähän raparperia, mutta onnistui silti hienosti.
Lähes 50 v sitten ei varmaankaan ollut paljon sokerivaihtoehtoja ja ihan tuttu valkoinen kidesokeri kuuluu alkuperäiseen ohjeeseen. Itse käytin kookossokeria ja muscovadosokeria ja hieman vähemmän kuin ohjeessa. Makeutta tuli silti riittävästi. 

Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen

Ohjeet

1. Laita paloitellut raparperinpalat voideltuun uunivuokaan.
2. Sirottele sokeri-maissijauhoseos niiden pinnalle ja peitä foliolla tai kannella.
3. Laita vuoka uuniin n.20-25 minuutiksi.


4. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihinsa.
5. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi pehmeäksi vaahdoksi ja lisää siihen pähkinä-/manteliseos
6. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. (Tee tämä ensin, jos käytät samoja koukkuja, jolloin ei tarvitse tiskata välillä.)
7. Yhdistä valkuaisvaahto varovasti lastalla sekoitellen taikinaan.

Ota raparperivuoka pois uunista ja laske uunin lämpö n.170 asteeseen!

Mantelilastuilla tai pähkinärouheella saa pintaan koristelua ja makua.
8. Levitä munavaahto raparperien pinnalle ja laita vuoka uunin alimmalle tasolle.
9. Paista vielä noin 25-30 min. Seuraa ettei pinta pääse palamaan!


Herkuttele hieman jäähtyneenä jäätelön, vaniljakastikkeen tai löysähkön kermavaahdon kera. Maistuu ihanalle sekä jälkiruokana että kahvin kanssa.

Tämä luottovaniljajäätelömme sopii täydellisesti raparperipiirakkaan.

Herkullista sellaisenaankiin, mutta lisukkeet tekevät tästä täydellisen. 
P.S. Tämä ohje valikoitui kymmenien eri reseptien joukosta hellyttävän nimensä ansiosta. Eikös olekin täydellinen blogiini? Eikä tarvinnut pettyä makuun:))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.