Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 2. kesäkuuta 2017

Kalkkunan fileeleikettä salaattipedillä ja omena-aprikoosi kompotti


Tätä ruokaa ei pitkään suunniteltu ja silti tuli makuhermoja hivelevää herkkua. Tuntuupa hyvälle! Muistelen joskus kysyneeni blogissani makumuistoja parhaimmasta leipäkokemuksesta. Minulla se on Riikassa saatu viikunahapanleipä edelleen. Ruokapuolelta olen muistellut usein muutama vuosi sitten Pietarissa tilaamaani herkullista ruoka-annosta. Siihen kuului vain avotulella valmistettua ankkaa ja jotain ihanan hedelmäistä täydelliselle maistuvaa kompottia. Hämmennyin saadessani lautasen eteeni, mutta ruokailun jälkeen oloni oli niin onnellinen kuin hyvä ruokakokemus parhaimmillaan antaa. Alkuruokana oli talon leipää ja salaattia.


Alunperin en ajatellut tänään kirjoittaa ohjetta muistiin, mutta näpsin kuvia varmuuden vuoksi. Kunpa olisin vielä laittanut ylös tarkat ainemäärät!


Sää ei suosinut grillaamista, joten talon Miehen hankkimat kalkkunafileeleikkeet oli pakko valmistaa sisätiloissa. Valitsin uunikypsennyksen, vaikka sitä ei paketissa suositeltu.


Aineet n. ½ kg kalkkunafileiden marinointiin

1 tl suolaa
1-2 rkl mausteita (Jerk, mango-curry ja kaneli, chili)
2 rkl öljyä (sitruunamaustettua oliiviöljyä)


Ohjeet marinointiin

1. Kuivaa kalkkunat talouspaperilla.
2. Laita mausteet ja öljy muovipussiin tai kulhoon. Sekoittele.
3. Siirrä kalkkunan fileeleikkeet pussiin, sekoittele huolellisesti jätä marinoitumaan noin puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. (jääkaappiin, jos kypsennät myöhemmin)

Liha on helppo nuijia ohueksi pussin kanssa, jos haluaa paistaa nopeasti paistinpannulla.

4. Kaada koko pussin sisältö uunivuokaan. Fileeleikkeet paistuvat kypsiksi ja meheviksi n. 200 ast / 20-25  min. (tarkkaile)
5. Anna tekeytyä ennen leikkaamista n. 10 min paistokulhossa foliolla peitettynä.


Lehtikaali oli taas odottanut jääkaapissa lautaselle pääsyä muutaman päivän.
Pesin kauniit lehdet, leikkasin taloussaksilla paksut lehtiruodot pois ja suikaloin lehdet pienemmiksi paloiksi. Laitoin kaiken uunivuokaan, pirskottelin päälle öljyä ja merisuolaa myllystä. Lehdet pehmenivät juuri sopiviksi n. 15 min / 150 ast uunissa.
Kääntelin niitä muutaman kerran ympäri kypsennyksen aikana. Nämä olivat hyvä ja terveellinen lisuke tämän päivän kasvispainotteiselle ruoalle.

Ei jäänyt jäljelle mitään ja olisi tehnyt mieli nuolla vielä tarjoiluastiakin. Tykättiin molemmat !!
Mutta sokerina pohjalla oli tänään aivan totaalisen herkullinen omena-aprikoosi kompotti. Nyt tuntuu, että niin isoa onnistumisen iloa olen kokenut aika harvakseltaan ruokaa tehdessäni. Yritin hakea netistä ohjeita omenakompotin nimellä, mutta eipä onnistanut.  Ehkä hakusanani oli väärä, kun sain vain jälkiruokaohjeita.


Aineet omena-aprikoosi-kompottiin (mausteet ovat "noin" määriä)

2½ omenaa kuorineen kuutioituna
10-15 pehmeää kuivattua aprikoosia
1-2 rkl voita
2 tl kirkastettua voita
1 rkl pistaasiöljyä (tai kourallinen pistaasipähkinöitä)
1 rkl viinietikkaa tai sitruunaa
2 rkl Sweet chili saucea
2 rkl Limoncello-likööriä (ei ole pakollinen, mutta sopi ihanasti tähän)
½ tl suolaa ja hunajaa halutessasi




Ohjeet

1. Pese ja poista siemenet omenista.
2. Kuutioi omenat ja leikkaa aprikoosit paloiksi.
3. Kuullota omenia voissa miedohkolla lämmöllä muutama minuutti.
4. Lisää aprikoosit ja kirkastettu voi. (ei pakollinen) Kuullottele pari minuuttia.
5. Lisää mausteet ja pistaasiöljyä, jos sitä kotoa löytyy. (sopii hyvin tähän)
6. Älä anna omenoiden pehmetä liikaa ja lisää lopuksi likööri, jos kotoa löytyy.


Maistoin kompottia ennen suolan ja liköörin lisäämistä. Maku muuttui oleellisesti paremmaksi. Maistelin muutenkin monta kertaa, koska tein tätä eka kertaa ja vielä ilman reseptiä. Lopputuloksesta en ottaisi mitään pois enkä lisäisi enää mitään. Kompotti oli karamellisoitunut täydelliseksi lisukkeeksi tämänpäiseen annokseen.



Runsaasti salaattia, avocadoa, retiisejä, kurkkuspiraalia, paprikaa ja lehtikaalia varmistivat aterian terveellisyyden. Hieman vaaleaa balsamicoa riitti aterian kastikkeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.