Sivut

sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Suosikkisuklaapullat ja uudet perheenjäsenet

Sisällä suklaata ja päällä suklaata. Ei silti ole tippaakaan liikaa! 
Suklaapuustit ovat olleet jo yli 10 vuotta bravuurini. Niihin ei näköjään tule koskaan kyllästymistä ja syykin on itsestäänselvyys. Ne vaan ovat niin uskomattoman herkullisia. Tällä kertaa leipureina loistivat lapsenlapset, kohta 4v ja  koululainen 6v. Mummi teki taikinan, talon Mies eli ukki pilkkoi suklaan ja lapset lähes kaiken muun. Paistaminen on toki aikuisten hommaa. Mahtavaa huomata, kuinka lapset iloa ja intoa puhkuen jaksoivat kääntää ja vääntää, kaulita ja pyörittää taikinaa. Pullia tuli ennätysmäärä ½ litran taikinasta ja lisäksi vielä yksi Nyhtöpullakäärme.

Tätä lasten suunnittelemaa pullakäärmettä ei tarvitse pelätä. Raidat ovat suklaa-lakritsia.

Taikina n. 20 pieneen, 20 isompaan pullaan ja yhteen nyhtöpullaan

½ l maitoa
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
1 pkt hiivaa (50 g) tai 2 pussia kuivahiivaa
1 kananmuna
150 g pehmeää voita
1 tl kardemummaa
n. 13 - 14 dl vehnäjauhoja

Väliin n. 100 g pehmeää voita, 1 dl sokeria ja 100 g leivontasuklaata. 

Ohjeet yleiskoneella ja tuorehiivalla tehtyyn taikinaan 
  1. Lämmitä maito 37 ast (kädenlämpöinen) ja kaada yleiskoneen kulhoon.
  2. Lisää murenneltu hiiva ja 1 rkl sokeria, sekoita.
  3. Anna olla huoneenlämmössä n. 10 min (kunnes poreilee)
  4. Vatkaa sekaan suola, muna, kardemumma ja osa jauhoista.
  5. Lisää loput jauhot vähitellen seuraten ettei tule liikaa.  
  6. Lisää pehmeä voi loppuvaiheessa. 
  7. Alusta taikina aika pienellä nopeudella vähintään 10 min.
  8. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpöisessä liinan alla. (n. 40 min)
  9. Kaada jauhotetulle alustalle, vaivaa ilmakuplat pois ja leivo pulliksi.
  10. Kohota pullia liinan alla n. 30 min.
  11. Voitele kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria. 
  12. Paista 225 ast / n. 12 - 15 min.
  13. Herkuttele lämpöisenä kylmän maidon tai kahvin kanssa.



Uunista tulvii niin vastustamaton tuoreen pullan tuoksu, ettei meinaa malttaa odottaa ensimmäisen suupalan haukkaamista. Näiden pullien taikina matkusti Hämeenlinnasta Espooseen, kohosi kovasti matkalla ja odotteli sitten jääkaapissa pari tuntia. Pullataikina sietää hyvin siirtelyä ja pullat kohoavat ja onnistuvat silti hienosti. 

Taikinaa vaivataan hetki, kaulitaan levyksi ja pinnalle levitetään pehmeää voita, sokeria ja suklaata.

Sitten levy kääritään rullalle ja nipistellään reuna kiinni taikinaan. Paloittelu onnistuu muovilastalla hyvin.

Suklaan paloittelu on ukin hommia!

Suklaapuustit leivotaan pulliksi korvapuustien tapaan, mutta kanelin tilalle suklaarouhetta.

"Rosepippurisilmät eivät ole syötäviä!" kertoivat lapset teatterista palaaville vanhemmilleen.
Herkullisia olivat näinkin, mutta tällä kertaa koristeltiin jäähtyneet pullat sulalla suklaalla.

Nyhtöpullasta on mukava napata herkuteltavaa.
Pullan leipominen on joka kerta hauskaa hommaa. Nyt osa pienimmistä suklaapuusteista meni suoraan pakastimeen odottamaan 4v synttäreitä. Hurjan mukavaa oli tiedossa vielä myöhemmin iltapäivälläkin :))

Luonnossa syksyn herkulliset värit ihastuttavat sateisenakin päivänä.

Lapset pääsivät leikkimään Taikan ja Loitsun kanssa, kun nämä olivat ensin hieman totutelleet.

Pitkäkarvainen Loitsu tutkii tarkalla katseellaan uusia vieraita. 
Eilinen sateinen syyskuun päivä oli ihan täydellinen! Saimme viettää aikaa kaikkein rakkaimpien ihmisten kanssa. Lisäksi pääsimme tutustumaan nuorten uusiin perheenjäseniin Taikaan ja Loitsuun. Mahtavaa, että hämeenlinnalaisen Kissakoti Kattilan löytökissat saivat uuden, hyvän kodin. Nyt on mukavaa köllötellä lämpöisessä ja turvallisessa omassa pedissä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.