Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Broileripyörykät kookosliemessä

Pehmeät broileripyörykät kookosliemessä pastan sekä kasvisten kaverina! Namskista! 
Joskus tulee niitä päiviä, että kaikki tuntuu menevän pieleen. Vaikka mitä yrität.. Silloin kannattaa lopettaa yrittäminen ja odottaa parempaa päivää ja hetkeä. Voisin kertoa menneeltä viikolta useammankin esimerkin harmaista päivistä, mutta antaahan nyt olla. Onneksi tulee myös niitä päiviä, jolloin asiat sujuvat jopa paremmin kuin uskookaan.


Pienet asiat saavat ainakin oman mieleni paremmaksi. Uusi kaunis kukka keittiön pöydällä. Tai kun olet heittämässä pois jouluamaryllistä, huomaatkin sipulista puskevan uuden kukkavanan alun. Kuinka jostakin elottoman näköisestä voikin kasvaa jotakin niin upeaa ja kaunista? Ilo yllättävästä 'lahjasta' kasvaa kuin itsestään. Arjen pienet ihmeet tuntuvat kertovan jostakin merkittävämmästäkin. Ei kannata luovuttaa! Uusi päivä, uudet mahdollisuudet! Ja vielä; Kyllä se siitä!


Eilisen päivän ilo tuli yllättävän tapaamisen myötä. Olin nähnyt hänet viimeksi lähes 30 vuotta sitten. Hän oli silloin vähän yli 10 v. Uskomatonta, että hän tunnisti minut ja saatiin hetki muistella menneitä. Elämä on ihmeitä täynnä! voisi sanoa. Oli kiva kohtaaminen! ☺


Kuntosalin ja vesijuoksun jälkeen on aina kova nälkä. Olin ajatellut väsätä jotakin nopeaa ja helppoa broilerin jauhelihasta ja pyytää talon Miestä tekemään salaatin. Mistähän ajatus kookosmaidossa keitetyistä broileripyöryköistä pälkähti päähäni? Olin kerran aiemmin tehnyt niitä, eivätkä ne niin ihmeellisiä olleet. Päätin silti googlata ja mitä löysinkään? Arvostamani tv-kokin Teresa Välimäen ohje broileripullista kookosliemessä nappasi heti. Vilkaisin ohjeen läpi ja tiesin saman tien, että tämä on juuri sitä mitä etsinkin.    Broileripullat kookosliemessä 

Paistinpannuni oli vähän minikokoa, mutta pyörykät kypsyivät pisarankaan putoamatta levylle. Ihme!
En liioittele ylistäessäni näitä pyöryköitä. Omaan makuuni ihan taivaallisia ja samoin talon Mies kiitteli. Santsattiin molemmat! 😋😋 En muista, mikä meni pieleen ensimmäisen yritykseni kanssa. Näistä pullista tuli ihanan pehmeitä ja noo.. kerrassaan suussa sulavia. Onneksi otin taas kerran ihan varmuuden vuoksi muutamia kuvia. Tästä on tullut niin tapa jo! Monet ohjeet ovat jääneet postaamatta, mutta ei tämä. Ihan pieniä tekotapa- ja maustemuutoksia tein Teresan ohjeeseen. Kuvan yläpuolella olevasta linkistä löydät Teresan reseptin.


Koo koo kookosta! Joo! Ellet satu pitämään ollenkaan kookoksen mausta, tämä ohje ei ole sinulle paras mahdollinen. Itsekään en pidä kookoksesta kaikissa yhteyksissä, mutta tässä sen maku oli parhaimmillaan. Onneksi kotona oli sekä pieni purkki kookoskermaa että isompi purkki kookosmaitoa. Kauppaan ei olisi jaksanut lähteä.


Inkivääri ja sitruunaruoho antavat monille ruoille raikasta ja sitruunaista makua. Valkosipuli ja chili suorastaan huutavat päästä herkullistamaan itämaisin maustein valmistettua ateriaa. Määrän määrää hän, joka tätä ruokaa kokkaa. Toki muidenkin ateriointiin osallistuvien mielipiteitä on hyvä kuunnella. Kaikille lapsille ei voi maustaa yhtä voimakkaasti, paitsi jos he ovat tottuneet mausteisiin pienestä saakka.

Aineet ja ohjeet n. 20 reilun kokoiseen broileripyörykkään

1rkl öljyä (avokadoöljyä minulla)
2-3 salottisipulia
valkosipulia oman maun mukaan

½-1 dl korppujauhoja
1-2 dl kookoskermaa
400 g broilerin jauhelihaa
1 kananmuna
2 tl juustokuminaa
1 tl jerk-maustetta
1 tl currya
1 tl garam masala maustetta
1 tl suolaa
(pilkottuja varhaissipulin tyviosan paloja itselläni n. 1 dl)

Kookosmausteliemi

1 rkl öljyä
1 sitruunaruoho (antaa vain makua, on liian kova syötäväksi)
pala inkivääriä
1 limen kuoriraaste ja mehu
4 dl kookosmaitoa
3 dl vettä
½ - 1 dl sweet chili-kastiketta
2 rkl kalakastiketta (tai 2 tl suolaa)
(laitoin itse vielä mustapippuria, chiliä ja 1 rkl kookossokeria)

Lisäksi pastaa tai nuudeleita tai riisiä ja salaattia sekä thai-basilika / korianteri yrttejä.
  1. Ota broilerin jauheliha huoneenlämpöön ja aloita muut valmistelut etsimällä raaka-aineet ja mausteet lähettyville.
  2. Kuori ja pilko sipulit ja kuullota ne tilkassa rasvaa. 
  3. Kaada kookoskerma kulhoon ja lisää siihen korppujauhot. Jätä turpoamaan.
  4. Lisää jauheliha, kananmuna ja sipuliseos korppujauhojen sekaan. Sekoita.
  5. Lisää mausteet ja suola pyörykkätaikinaan ja anna hetki tekeytyä.
  6. Lisää pannulle (tai kasariin) öljyä lämpenemään, raasta inkivääri sekaan, lisää myös neljään osaan leikattu sitruunaruoho sekä limen kuori kuullottumaan miedolla lämmöllä.  
  7. Kaada edellisten sekaan kookosmaito, vesi, limen mehu, sweet chili-kastike ja kalakastike.
  8. Kuumenna mausteliemi kiehuvaksi. Pyörittele kostutetuin käsin broileripyöryköitä  liemeen kiehumaan. Pyöryköitä voi keittää huoletta pidempäänkin. Pyörykkätaikina on aika löysää ja tarttuvaa, jos laitat koko purkillisen kookoskermaa. Käsiä joutuu pesemään ja  kostuttamaan useasti. 
  9. Viimeisen pyörykän lisäämisen jälkeen anna seoksen kiehua vähintään 15 min.
  10. Laita pasta tms kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.


Pyöryköiden liemestä tulee ihanan makuinen kastike pastalle. Jätin pastan aika napakaksi kaataessani keitinveden pois. Lisäsin pastan joukkoon pyöryköiden lientä ja annoin sen muhia ja imeä makuja muutaman minuutin ajan.


Tulikohan sinulle nälkä nähdessäsi nämä mehevät broileripyörykät? Kiitos Teresa Välimäelle tästä loistavasta reseptistä! Mausteet kannattaa tietenkin suunnitella omaan makuun.


Salaatti ja mikrossa hetken höyrysteneet pitkät parsakaalit toivat annokseen riittävän terveellisen lisän. Nam ja vielä kerran NAM!


Ihanaa ja virkistävää sunnuntaipäivää sinulle blogini lukija! Iso ja lämmin kiitos, että halusit tulla tänne. Olen iloinen ihan jokaisesta lukijasta 😁 ja erittäin hämmästynyt, että minun blogini on ollut jo pari viikkoa sijalla 18. tai 19. blogit.fi/ruoka-sivulla. (Seuraa-napin luominen blogin etusivulle on vielä vaiheessa!)  💕💞



Presidentin vaalien jännääminen on tämän talvisen sunnuntain iltaohjelma. Olemme saaneet seurata aika mielenkiintoisia keskusteluja ja haastatteluja useiden viikkojen ajan. Tässä iässä näköjään tekee mieli kuunnella kaikkien ehdokkaiden ajatuksia ja arvoja, vaikka oma ehdokas on ollut jo pitkään selvillä. Kyllä Suomi saa hyvän peresidentin!

2 kommenttia:

  1. Resepti tuli kuin tilauksesta..mietin juuri jotain uutta kivaa jääkaapissa odottavasta broilerinjauhelihasta! Kaikkia mausteita ei löytynyt kaapista joten varioin hieman,mutta lopputuloksesta tuli meidän perheen suosikki!Ja piste i:n päälle oli mangochutney-sose,jota laitoin tarjolle ruokapöytään!Tätä ruokaa tilaisin jos olisi jossain ravintolassa tarjolla!!Herkutteluterveisin Ultramariini 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sehän sattui! Onpa kiva, kun laitoit kommentin uudesta suosikistanne! Ja vielä tuo mangochutney! Namskis! Meilläkin olisi ollut sitä jääkaapissa, mutta enpä hoksannut. Kiitos paljon sekä ihanasta kommentistasi että hyvästä lisukevinkistä! Mutta hei, ei tarvitse mennä ravintolaan, kun osaa itsekin kokata ja tietää tarkalleen kaikki raaka-aineet. Onhan siinä vähän hommia, mutta lasi kuohuvaa antaa kummasti intoa kotikokkailuun!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.