Ruokaohjeita

Sivut

torstai 1. maaliskuuta 2018

Unelmainen kääretorttu ja nyhtöpullakranssi ystävälle

Tähtipullakranssia ja kääretorttua ystävää varten.
Ei tässä kääretortussa ole mitään ihmeellistä, ihan perustorttua, unelmasellaista. Muutama vuosikymmen sitten tämäntyyppistä tuli leivottua useinkin. Helppoa, hyvänmakuista ja nopeaa. Tekotapa helpotti tällä kertaa leipomustani mukavasti. Mistähän lienen napannut pyyheliina-vinkin. Itse en sitä kuitenkaan keksinyt.


Hyvälle ystävälleni tulee huomenna vieraita eikä hänen leipomapeukaloitaan kutittanut ollenkaan. Minua ei tarvinnut kauaa houkutella tuohon puuhaan. Tottakai leivon ja autan samalla ystävääni. Saanhan siitä iloa itsekin.


Jotain suolaista, jotain makeaa ja tietenkin pullaa oli yksimielisen tuumailumme tulos.  Kerroin äskettäin blogissani ostamastani gluteenitonta leivontaa-lehdestä. Kääretortun pohja on tehty tuon lehden ohjeella, mutta voikreemi-täyte tuntui molemmista liian raskaalle. Lupasin kehitellä jotain kevyempää ja silti hyvänmakuista. Onhan niitä vaihtoehtoja!


Aineet ja ohjeita helppoon suklaakääretorttuun eli unelmatorttuun

4-5 kananmunaa (koosta riippuen)
1½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
4-5 rkl kaakaojauhetta

Väliin (omassa kääretortussani)

2-3 dl mansikkahilloa (itsetehtyä)
2 prk eli 4 dl kauravispiä (Planti)
½ dl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)
n. 75 g pilkottua maitosuklaata
(1 rkl hienoa sokeria) 
  • Ota kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Kylmät munat eivät vaahdoutu hyvin.
  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  • Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. (muutama min sähkövatkaimella riittää, olen itse alkuaikoina vatkannut munia aivan liian kauan)
  • Yhdistä loput kuivat aineet ja kaada ne sihdin läpi taikinaan. Sekoittele koko ajan kevyesti lastalla. Älä vatkaa enää!
  • Leivinpaperoi uunipelti (itse voitelen paperin kevyesti) ja kaada taikina sen päälle.
  • Tasoittele pinta ja paista torttupohjaa keskiritilällä n. 8-10 min. Kääretorttu palaa helposti, joten suosittelen seuraamaan vieressä. Kokeile tikulla kypsyyttä ja kun tikkuun ei tartu taikinaa, ota pelti pois uunista.
  • Laita keittiöpyyheliina pöytätasolle ja repäise reilu pala leivinpaperia sen päälle. Ripottele paperin päälle sokeria. 
  • Kippaa paistunut kääretorttupohja sokeroidun paperin päälle. Irrota varovasti leivinpaperi ja käännä paperin puhdas puoli tortun pintaa vasten. 
  • Nyt voit rullata kuuman tortun paperien ja pyyhkeen avulla rullalle. Anna rullan jäähtyä kaikessa rauhassa ennen kuin lisäät kermatäytteen päälle. Jos laitat väliin pelkän hillon, sen voi lisätä kuuman torttupohjan päälle.
  • Vaahdota kerma ja lisää siihen vaniljakreemijauhetta tai pari rkl sokeria ja hieman vaniljaa. (Vaniljakreemijauhe pitää vaahdon napakkana.)
  • Torttupohjan jäähdyttyä avaa rulla ja poista päällimmäinen paperi. Levitä tortun pinnalle ensi hilloa ja sen päälle kermavaahtoa. Tasoittele, ei haittaa vaikka hillo sekoittuu kermavaahtoon.
  • Rullaa lopuksi kääretorttu tiukaksi rullaksi pyyhkeen ja paperin avulla. Poista pyyhe, leikkaa päätypalat pois ja jätä torttu tekeytymään jääkaappiin useammaksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.




Toivottavasti sait tästä hieman vinkkiä helpompaan tapaan rullata kääretorttu. Laitan itse vielä folion valmiin kääretortun ympärille. Sen avulla rullasta tulee riittävän napakka ja valmis kääretorttu pysyy hyvin koossa. Päädyt pitää tietenkin rullatata tiukasti, jotta kääretorttu pysyy hyvin koossa tekeytymisen aikana. 


Ulkona alkaa olla iltapäivällä siedettävä sää ulkoiluun. Oikeastaan aika kiva kävellä rauhallisesti lämpöisiin vaatteisiin pukeutuneena ja kuunnella luonnon hiljaisuutta. 
Kohta on taas viikonloppu ja sitä voi juhlistaa vaikka leipomalla herkullisen kääretortun. Pullan leipominen vie aikaa enemmän, mutta palkitsee ruhtinaallisesti leipojansa. Ehkä molempi parempi! 😋

Lisämakeutta kaipaavat valuttavat pinnalle vielä tomusokeripomadaa. 
Leivoin eilen nyhtöpullakranssia. Aiemman nyhtöleipä-postaukseni kuvista ei saanut ehkä selkoa, kuinka 'kiertäminen ja kääntäminen' oli tapahtunut. Auttaakohan tämä?


Tähän pullakranssiin tuli neljä taikinakiekkoa. Kahteen väliin voita, vaniljaa ja suklaarouhetta. Yhteen väliin voita, sokeria, kanelia ja murskattuja saksanpähkinöitä. 


Kokosin sekä leipäkranssin että tämän pullakranssin vuoassa. Tämäkin taikina oli niin löysää, että kaulinta ei paljon tarvittu. Oli helppoa taputella lopuksi käsin. Nostin kranssin paperineen uunipellille kohoamaan ja paistumaan. Näin sillä oli riittävästi tilaa kohota ja paistua kauniiksi.   

Taikinapyörän avulla on helppo paloitella kranssi 16 osaan. 
Tässä kranssissa on omia pullan lempimakujani; suklaata, pähkinää, voita, kanelia ja vaniljaa. Toivottavasti ystäväni ja hänen vieraansa tykkäävät myös. 💓

Kananmunavoitelu ennen paistoa puuttuu, mutta valmis kranssi sai kahvi-sokeriliemi voitelun. Se antaa hyvän kiillon pullalle. (oman äidin vinkkejä)
Blogissani on jo aika monta ohjetta pullataikinan tekemiseen ja pullien leivontaan. Aiempaa postausta jouduin itsekin katsomaan..

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Lämpöinen kiitokseni! Nämä ovat niitä vuodesta toiseen perusherkkuja, joihin voi kehitellä pientä twistiä. Tykkään leipoa välillä muillekin. Hyvää viikonloppua sinne!

      Poista
  2. Oijoi näitä sinun postauksia, aina niin ihanan herkullisia:)♥ Leipominen on kyllä kivaa puuhaa ja niin on sitten niiden valmiiden leipomusten maistelukin:) Mukavaa alkanutta maaliskuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Meille tahtoo kertyä pakastimeen yli oman tarpeen, onneksi saa välillä leipoa ystäville!♡
      Maaliskuu alkaa valoisana, joten nautitaan siitä.Kiitos Päde ja ihanaa viikonloppua sinulle!☆

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.