Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 5. toukokuuta 2018

Grillissä tirisee herkkuja


Totta puhui Pekka (mtv/meteorologi Pekka Pouta) eilisessä sääennusteessaan. Nyt Suomi saa nautiskella kahden viikon pituisesta korkeapaineesta. Elikkäs sateita ei ole luvassa ja saattaapa olla luvassa mukavan lämpöistä säätilaa.


Noo, grillattiin, mutta ruokapöytä piti kantaa terassin aurinkoiselle puolelle ja tuulensuojaan. Niin oli hyvä!


Viime kesän grillauksista viisastuneena asettelin osan kasviksista mikron kautta pehmenneinä kuumaan grilliin. Aika paksut kukkakaalikaunottaret eivät ehdi kypsyä ja pehmetä riittävästi samassa ajassa kuin kuoritut parsat. Grillatessa oppii!


Meidän ruoka oli tänään aika simppeliä, mutta kerrassaan herkullista. "Kastike sen tekee" piti tällä kertaa paikkansa, vaikka olemme enimmäkseen luopuneet kaloreita tursuavista rasvaisista kastikkeista. Kerran keväässä on aivan pakko eli must nauttia parsaa hollandaisekastikkeella. Löysin niin helpon ja hyvän tuntuisen reseptin tänä aamuna, että jopa minä uskalsin ryhtyä kastikkeen tekoon. Yleensä olen jättänyt hollandaisekastikkeen valmistamisen itseäni paljon paremmalle kokille, miniällemme. 😊


Käyhän kurkkaamassa tästä blogiosoitteesta ohjeet, jos kiinnostuit! Onnistut aika takuuvarmasti, sillä mekin saimme nautiskella tuon blogin ohjeilla ihanasta (ja lihottavasta) herkusta. Tein vain 2/3 osaa ohjeen määrästä ja laitoin sitruunamehua vähemmän. Lisäsin mukaan raastettua sitruunan kuorta. Puoletkin olisi riittänyt, mutta tuntui liian hankalalle puolittaa kananmunan keltuaisia. Blenderin pohjalle jää osa kastikkeesta joka tapauksessa.

Hosuvalle sattuu ja tapahtuu. Kebakon varsia ei ollut tarkoitus uittaa kastikkeessa. 😅
Kukkakaali tuntui juuri sopivalle herkulle ja kaveriksi parsalle tähän annokseen. Olin luvannut tenniskentän talkoissa rehkineelle Miehelle jotakin lihaisaa grilliruokaa, joten kebakot kalkkunan jauhelihasta pääsivät tuohon 'hienoon' seuraan. Ihan mukavasti pärjäsivät ja täydensivät toisiaan. Ja nälkä lähti kertasyömisellä! 




Kalkkunanjauhelihakebakot 6 kpl ja -pihvit 4 kpl

1 rkl voi-öljyä
2 salottisipulia tms
1 yksikyntinen valkosipuli

400 g kalkkunan jauhelihaa
1 kananmuna
n. 1 dl korppujauhoja (vaaleaa leipä tai vehnäj sopivat myös)
tomaattimurskaa (minulla ½ dl uunipaahdettuja minitomaatteja)
1 tl suolaa
1 tl savupaprikaa
1 tl Jerk-maustetta
1 tl Ras el hanout-maustetta  (tai jotakin muuta maustetta)

Laita puutikut veteen jo pari tuntia ennen muita valmisteluja. Näin tikut kestävät kuumaa grillin lämpöä kärtsähtämättä.
  • Ota jauhelihan huoneenlämpöön n. ½ h ennen ruoan valmistusta.
  • Kuullota (ei pakollinen) pilkotut sipulit rasvassa ja anna jäähtyä hetkisen.
  • Sekoita kaikki aineet jauhelihan joukkoon ja anna tekeytyä hetkinen.
  • Muotoile kostutetuin (tai öljytyin) sormin pitkulaisia ja halutessasi myös pihvin muotoisia grillattavia. 
  • Pujottele kebakoiden sisään kostuneet puutikut. Grillaa sekä kebakot että pihvit kohtalaisella lämmöllä. Liian kuumassa grillissä pinta palaa ja ruoka jää sisältä raa'aksi. Haluan itse paistaa kalkkunan- kuten broilerinkin lihan kypsäksi, varmuuden vuoksi.
  • Käännä kebakoita ja pihvejä vasta, kun ne ovat olleet riittävän kauan grillissä. Kunnon pitkä metallilasta on hyvä apuväline kääntämisessä. Itselläni pinta uhkaa joka kerta paistua liikaa, vaikka grillin lämpö on alun jälkeen käännetty lähes minimiin. Paistoajan pituutta on täysin mahdoton sanoa, sillä grillit ovat niin erilaisia. Kokemus ja vieressä vahtiminen ovat parhaat konstit onnistua.
Oli aika huikea tunne päästä ihan yks'kaks grillaamaan ja syömään ulkona. Vielä eilen oli niin koleaa ja tänään auringossa ja suojaisassa osassa terassia lähes liiankin kuumaa. On se niin ihme, että sama ruoka sisällä ei maistu läheskään yhtä maukkaalle kuin ulkona, vaikka vähän vilpoisemmassakin säässä.

Kebakon pinta näyttää palaneelle, mutta maku oli ihan kohdillaan.
Kukkaalin keskeltä jo viikolla leikkaamani keskiosat saivat tänään mukavan 'kylvyn' öljy-mauste-belsamico seoksessa ja ennen grilliin menoa 3 min mikrokuumennuksen. Oi että maistuivat hyvälle hollandaisekastikkeen kanssa. Oli ihan uusi makuelämys meille!


Orvokit, muratit ja pieni ikivihreä tuijan sukuinen kasvi pärjäävät jo ulkona yön yli.
Nyt vatsa on vajunut sen verran, että aikomamme luontoretki elikkäs pieni kahvipiknik luonnon keskellä voi alkaa. Toivottelen oikein ihanaa viikonloppua sinulle! Kiva, että kävit lukemassa tämän postaukseni! Toivottavasti sait tästä jotakin vinkkiä omaan alkavaan grillikauteesi! 😘

4 kommenttia:

  1. Ihanat grillherkut,oih! Kiitos vinkeistä. Tosiaankin hitaammin kypsyvät kasvikset vois pehmentää mikrossa! eipä ole tullut mieleeni. Kauniissa astiassa sulla orvokkeja. Minäkin ostin viikonlopuksi pikkuisen lisää niitä. Ensiviikolla yritän selvitä kukkapenkkien putsausksista,kun kerran lämpöiset alkaa. Mun voinnilla siinä onkin yrittämistä,että saan ulkona jotain aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Intsu! Tykätään Miehen kanssa "ulkona syömisestä" aurinkoisella säällä. Tuntuu melkein kuin olisi ulkomailla. 😋
      Aina voi oppia uutta ruoan laitossa, vaikka kokemusta on jo kertynyt. Kasvisten grillaaminen vaatii meiltäkin vielä hiomista, mutta saapahan välillä makeat naurut, kun oikein menee "metsään".
      Iloa ja voimia sinulle kukkapenkkiurakkaan! 👍

      Poista
  2. Oi mitä ihania grilliherkkuja♥ Nyt on kyllä kiva kun alkaa nuo grillauskelit olla kohdillaan, tänä aamunakin saatiin herätä upeaan paisteeseen! Suloista sunnuntaita sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upea aamu täälläkin!😎 Mies lähti golfaamaan ja itse vasta suunnittelen päivän ohjelmaa. Luonto on upeassa vaiheessa. Instassani on kuvia eiliseltä kotikaupungin luontokierrokselta. Hienoa päivää sinulle Päde! 💖🌞

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.